Menu „Wieczór Kuchni Brazylijskiej”
Cachaça
W Brazylii pija się przede wszystkim rum wytwarzany z trzciny cukrowej nazywany cachaça (a popularniej pinga. Z tego popularnego rumu sporządza się różne koktajle, najbardziej popularny to caipirinha.
Feijoada completa - gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, ogonami wieprzowymi, kiełbasą, szczypiorkiem, czosnkiem oraz papryczkami.
Churrasco oznacza po portugalsku grillowanie. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii.
Istnieje legenda o tym, skąd wzięła się ta tradycja. Podobno kiedyś kelner pomylił wszystkie dania na sali. Osoba, która miała dostać kurczaka, dostała żeberka, ta od żeberek karkówkę itd. Właściciel, aby naprawić błąd, podał wszystkim gościom wszystkie mięsa. I tak powstała pierwsza churrascaria w Brazylii.
Churrasco to wybór mięs przyrządzanych na grillu.. Gości zaskoczy oryginalny sposób ich serwowania. Kelnerzy i kucharze podadzą je prosto ze szpad na talerze. W „Słonecznym Zdroju” w ramach churrasco można skosztować wszystkich rodzajów mięs pieczonych na szpadzie. Dania podawane są tak długo, aż Gość sam zdecyduje o zakończeniu posiłku.
Na deser nic innego jak pieczone egzotyczne owoce z lodami mango.
Dodatkowe przekąski w Klubie Kalejdoskop podczas kontynuacji wieczoru.