Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem fileta z kaczki oraz miodu naturalnego. W jury zasiedli: Michał Markowicz – Szef Kuchni Hotelu Odyssey w Kielcach, Rafał Korus - Szef Kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach, Elżbieta Kotarba oraz Tobiasz Dziura- reprezentujący Hotel Słoneczny Zdrój. Przewodniczącym był najsłynniejszy włoski kucharz w Polsce Giancarlo Russo. Swoją obecnością zaszczyciła również Natalia Paździor zwyciężczyni pierwszego MasterChef Junior.
Danie, które podbiło podniebienia jurorów i zdobyło I miejsce to: Filet z kaczki na puree kalafiorowym z duszonym burakiem, gnocchi z fioletowego ziemniaka i oliwą tymiankową, przygotowane przez Krystiana Piaseckiego i Aleksandrę Gładysz. Na II miejscu znalazła się potrawa: Pierś z kaczki z kalafiorowym bulgur i sosem z buraków w wykonaniu Dominiki Góreckiej i Bartosza Matyska. III miejsce zdobyło danie: Filet z kaczki na kaszy gryczanej na kolorowym puree, piklowanymi buraczkami z sosem limonkowo– kardamonowym, które zostało przygotowane przez Andrzeja Gawędę i Natalię Przekotę.
Do II edycji Buskich Potyczek Kulinarnych zakwalifikowali się:
Pomysłodawcą oraz prowadzącym był Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness.
Sponsorzy konkursu: Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness, Grupa Polskie Składy Budowlane S.A., Prymat, Zeelandia, ARiMR.