Wielkie brawa dla Szefa Kuchni Patryka Kotarby oraz jego zespołu! Obecność w przewodniku to potwierdzenie opanowania sztuki kulinarnej do perfekcji.
Podobnie jak w ubiegłym roku eksperci docenili kunszt łączenia produktów regionalnych z kuchnią europejską oraz sposób ich podania. „Gdy zobaczycie, ze wasz talerz przypomina kwiatowy ogród, sami przyznacie, że szef jest artystą”- czytamy z uśmiechem.
Gault&Millau jest jedną z najbardziej zaufanych marek w Europie, a przewodniki uznawane są za rozstrzygające, autorytatywne, bezkompromisowe i niezależne. Restauracje ocenia się w skali 20- punktowej, a punkty przyznawane są według przykazań nouvelle cuisine. Zakazują one przegotowywać potrawy, zalewać je niepotrzebnymi sosami i tłumić nadmiarem przypraw, jednocześnie nakazując korzystanie z wysokiej jakości składników, stosowanie profesjonalnych i innowacyjnych technik oraz przestrzeganie podstawowych zasad dobrego żywienia.
Każda restauracja podlega ocenie na którą składa się 100-elementowy kwestionariusz, a obiektywizm i doświadczenie inspektorów w wielu krajach zapewnia jednolity system oceniania. Uzyskanie 10 punktów w skali od 1 do 20 gwarantuje pozycję w przewodniku. Na bazie tej punktacji przyznawane są od 1 do 5 czapek kucharskich. Inspektorzy Gault&Millau są anonimowi i nigdy się nie ujawniają. Każdy obiekt podlega ocenie co najmniej dwukrotnie. Tylko najlepsze przechodzą do dodatkowej trzeciej weryfikacji.
Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji. Inspektorzy Gault&Millau podlegają siedmiopunktowemu kodeksowi etycznemu, który zapewnia niezależność i uczciwość.
Przewodnik od 1980 roku powoli, lecz konsekwentnie rozwija się w Europie i na świecie. Poza Francją żółte przewodniki wydawane są w Austrii, Szwajcarii, Belgii, Luksemburgu, Holandii, Niemczech, Australii oraz Węgrzech. W każdym kraju bierze się pod uwagę lokalne smaki i tradycje, ale jednocześnie przestrzega się reguł, które uczyniły z Gault&Millau arbitra doskonałości.