Po cyklu wieczorów kuchni świata, Słoneczny Zdrój stawia na polski regionalizm. W lutym tematem przewodnim będzie kuchnia małopolska, a dokładniej góralska. Za sprawą biesiady, zabaw i zespołu na żywo, chatę przy hotelu wypełni prawdziwie góralska atmosfera. Spróbujemy specjałów tamtejszej kuchni, a wieczór umili gość specjalny - Kazia Staszel, szef kuchni Hotelu Marilor w Zakopanym.
W autorskim menu znajdą się:
- Zakąska
Torcik z kaszanki ułożony na karmelizowanym jabłku z musem chrzanowym w nakryciu świeżej rukoli
- Zupa
Góralska kwaśnica ze skwarkami i gotowanym ziemniakiem
- Danie główne
Jagnięcina duszona w warzywach ułożona na moskolach z dodatkiem kapusty czerwonej , śliwki suszonej i sosu oscypkowego
- Deser
Mus makowo-bakaliowy z karmelizowanymi malinami
Całości akompaniować będzie grający na żywo zespół góralski!
DATA: 21 lutego 2015 r. GODZ.: 18:00 MIEJSCE: Chata przy hotelu CENA: 90 PLN / os. Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 41/ 378 88 21 lub 668 868 600 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl . Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku w wysokości 50 % do 16 lutego 2015 lub 100 % w późniejszym terminie. |
Kazimiera Staszel
Szefowa kuchni w *****Hotelu Villa Marilor w Zakopanem, góralka z krwi i kości. Wystąpiła w filmie promującym polską kuchnię góralską w Projekcie UE Tatry, uczestniczyła również w World Culinary Cup 2010 w Luksemburgu. Aktywnie włącza się w akcje promujące region Podhala.