Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Cechuje ją częste sięganie po czosnek, oliwę z oliwek, liść winorośli oraz dużą ilość warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Tradycyjny grecki posiłek musi posiadać przekąski - mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, pasty do chleba oraz samo pieczywo, które dodawane jest niemalże do każdego posiłku i uważane za istotę pożywienia. My takie mezedes przygotujemy dla Państwa w formie bufetu w trakcie gotowania na żywo greckiej przystawki. Jeśli o przystawce mowa, będą nią trójkąciki z ciasta filo z musem z greckiej fety z prażonym sezamem i świeżym tymiankiem.
Grecy również lubują się w zupach - supa-, które traktuje się jako pożywne danie, gdyż zazwyczaj są przygotowywane na bazie sycących składników: grochu, fasoli, soczewicy z dodatkiem mięs. Naszą propozycją będzie zupa fasolada.
Poszczycimy się daniem głównym musaką, bardzo popularną na południowych bałkanach. Urozmaicimy ją greckim szaszłykiem z baraniny z dużą ilością kolendry.
Na osłodę wieczoru, a przede wszystkim dla zdrowia i w celu dostarczenia witamin, przeorganizujemy nasz bufet w jeden wielki owocowo – egzotyczny deser, na którym znajdą Państwo skarby prosto z greckiej ziemi.
Dopełnieniem wyjątkowej atmosfery tego wieczoru będzie grecka muzyka grana na żywo.
Życzę udanej kulinarnej podróży po niesamowitej i pełnej słońca Grecji
Szef kuchni
Patryk Kotarba
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 3 maja 2014 (sobota)
Godzina: 20.00
Cena: 90 zł
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 29 kwietnia 2014 lub 100 % w późniejszym terminie.