Sztuka? Przedstawienie kulinarne? Bo powiedzieć, że to tylko szkolenie to za mało... . Właśnie takie wydarzenie 19 lutego br. w Restuaracji Ponidzie poprowadził Robert Kopacz, szef kuchni marki Knorr (firma Unilever). Pokaz zgromadził nie tylko kucharzy z Restauracji Ponidzie, ale również młodych adeptów sztuki kulinarnej z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Busku-Zdroju.
Pokaz przybrał postać warsztatu pod wodzą Roberta Kopacza, w którym aktywnością musieli wykazać się również kucharze i młodzież. Owocem ich wspólnej pracy były takie przysmaki jak: poliki wołowe z puree selerowo-ziemniaczanym; sałatka ze świeżych owoców z łososiem i krewetkami; dwie propozycje makaronu - z serami i kurczakiem oraz z pesto bazyliowym, orzechami i kurczakiem; roladka z polędwiczki wieprzowej w szynce serrano; jagnięcina navarra (przygotowana według oryginalnego francuskiego przepisu).
4-godzinną edukację podsumował Patryk Kotarba, szef kuchni w Słonecznym Zdroju - Pokaz zastosowania nowych produktów bez wątpnienia przyczynił się do podniesienia kwalifikacji całego naszego zespołu. Poznaliśmy aktualne trendy kulinarne i nowe sposoby eleganckiego podawania potraw. Uczyliśmy się na ciekawych i nietuzinkowych daniach, przy przygotowywaniu których - i tu nie powinno być zaskoczenia - wykorzystywaliśmy wyłącznie naturalne produkty. Chcieliśmy wydobyć z potraw wszystko co w nich najlepsze, dlatego smak podkreślaliśmy głównie przy pomocy świeżych zioł, oszczędnie stosując podstawowe przyprawy tj. sól, pieprz i czosnek.
Szkolenie zbiegło się w czasie z trwającymi właśnie pracami nad nowym menu Restauracji Ponidzie. Nie powinno być więc niespodzianką, jeśli któraś z potraw na stałe zagości w Słonecznym Zdroju.