Tajowie kochają swoją kuchnię. Stanowi ona jeden z najważniejszych elementów ich życia. Ważne jest nie tylko samo pożywienie, ale również sposób spożywania posiłków: powoli, bez pośpiechu, w rodzinnym gronie i wystawnie. Taki rytuał jest wyrazem dumy z tradycji rodzimej kuchni. Dania podawane są na jednym talerzu, aczkolwiek reguły tej nie stosuje się do ryżu, który każdy z biesiadników dostaje na oddzielnym półmisku. Dania główne ustawiane są na środku stołu, z którego ucztujący nabierają niewielkie porcje każdej z potraw, po czym przystępują do konsumpcji. Ten sposób umożliwia symboliczne i realne współdzielenie posiłków, zapewniając przy tym maksimum kulinarnych doznań.
Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej, chociaż tu częściej spotyka się dania podawane na ostro jak np. curry.Jest jedną z najbardziej pikantnych i aromatycznych kuchni wschodniej Azji, w której ważną rolę odgrywają owoce morza, a wśród nich skorupiaki.Najbardziej charakterystycznym składnikiem kuchni jest mleczko kokosowe oraz cała gama aromatycznych przypraw, takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa czy liście limonki.
Na rozpoczęcie ceremonii kulinarnej chcemy Państwu zaprezentować przystawkę z tuńczyka na aromatyzowanej trawie cytrynowej i limonce w oliwie z dodatkiem sosu z raków. Dla rozkoszy podniebienia i dla przeniesienia się głębiej w klimaty tajskiej kuchni, podamy słynną zupę Tom Yum Kung Goong – ostro kwaśną, a w tej wersji z krewetką i wyczuwalną nutą mleczka kokosowego. Daniem Głównym wieczoru będzie Masaman Neua – wołowina w curry. Natomiast na deser przygotujemy sałatkę z owocu papai i ananasa w wydaniu z ostrą papryczką chili. Miłym dodatkiem będzie także oryginalne tajskie piwo.
Kuchnia Tajska jest egzotyczna, niezwykła i wspaniała. Zderzenia różnych, wydawałoby się niepasujących smaków, są co najmniej odważne; mieszanie mięsa z rybami, mleka kokosowego z papryką, czy rosołu z miętą, wydaje się przedsięwzięciem skazanym na kulinarny dramat. Jednak Tajowie potrafią osiągać wspaniałe efekty. Dania tajskie jedzone są zwykle łyżką trzymaną w prawej ręce i widelcem służącym do nakładania w lewej. Na odwrót jest dla Tajów śmiesznie.
Serdecznie zachęcam i zapraszam.
Szef kuchni – Patryk Kotarba
Cena: 90 zł
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 18 stycznia 2014
Godzina: 19.00
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl,
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 13 stycznia 2014 lub 100 % w późniejszym terminie.