Kuchnia marokańska z wielu powodów jest jedną z najciekawszych i najbardziej wyrafinowanych wśród arabskich. Cechuje ją wykorzystanie zróżnicowanych kombinacji mięs, głównie jagnięciny i potraw z kuskusem, owoce morza i bardzo słodkie desery. Za sprawą wielowiekowego stykania się Maroka z innymi kulturami, w tamtejszej kuchni zaznaczyły się wpływy: południowoeuropejski (oliwki, oliwa, owoce, pomidory), afrykański oraz francuski. Marokańskie potrawy nie są ani nadmiernie tłuste, ani ciężkostrawne, a przyprawy to mieszanka smaków, głównie słodkiego i pikantnego.
Menu Wieczoru Kuchni Marokańskiej:
Ferakh maamer (przystawka) – kurczak nadziewany słodzonym kuskusem.
Zupa harira, która będzie następnym przystankiem po marokańskiej kuchni. Jest to ostra, pomidorowa zupa z soczewicą lub cieciorką.
Zdecydowanie najbardziej znaną marokańską potrawą jest tadżin. Jest to gulasz z dwóch najbardziej popularnych w tamtych stronach rodzajów mięs, czyli wołowiny i jagnięciny, z dodatkiem warzyw.
Na deser zaserwujemy pierożki z nadzieniem migdałowym i wodą różaną.
Dodatki:
Podana zostanie również harissa, czyli pasta z kolendry, papryczek chili, czosnku, kminu, mięty, pietruszki i oliwy, podana z chlebem pita.
To, co w doskonały sposób charakteryzuje również kuchnię Maroka to kiszone cytryny – istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie.
W rejony Maghrebu przeniesiemy Państwa nie tylko wyszukanymi daniami, ale również niezwykłym show w wykonaniu tancerek brzucha.
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 5 kwietnia 2014 (sobota)
Godzina: 19.00
Cena: 90 zł
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 1 kwietnia 2014 lub 100 % w późniejszym terminie.