Szanowni Państwo informujemy, iż w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa (COVID-19) zaplanowane na najbliższy weekend, wspaniałe wydarzenie Arte Culinaria Italiana 2020 zostaje odwołane.
W dniu 14 marca 2020 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko Zdrój , patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.
Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellnessw, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet
z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych
z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli
i restauracji z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.
Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie - polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser - na bazie produktów nabiałowych marki Debic.
Regulamin konkursowy zostanie opublikowany pod koniec grudnia br.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe.
Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz drugiego dania konkursowego - deseru Debic.
Zobaczymy w akcji m.in. : Agnieszka Rylik ,Dorotę Gardias, Joannę Kurowską, Izabela Ludwika Trojanowska, Paweł Stasiak, Zygmunt Chajzer, Andrzeja Grabarczyka czy Tomek Kozlowicz .
Serdecznie zapraszamy
Giancarlo Russo
Dominik Błażewicz