Arte Culinaria Italiana 2017 w Hotelu Słoneczny Zdrój

Andrea Camastra, Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Michael Labarre, Andrzej Polan, Krzysztof Szulborski czy Teofilos Vafidis, to tylko część znakomitych Szefów Kuchni, którzy pojawili się podczas wyjątkowego XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” w Hotelu**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness.

Już po przekroczeniu progu Restauracji Ponidzie dobiegają nas włoskie aromaty, za sprawą 12 profesjonalnych ekip kucharskich, reprezentujących najlepsze lokale w Polsce. Zadaniem dwuosobowych zespołów było przygotowanie risotto oraz danie z królikiem. Sprostać jury nie było łatwo. Największe wrażenie na składzie sędziowskim zrobiła ekipa Restauracji Piano z Lublina (Dariusz Cygan i Paweł Gałecki) i to właśnie oni stanęli na najwyższym stopniu podium uzyskując złoty medal wykonany z prawdziwych kruszców. Tuż za nimi uplasowali się Konrad Styba i Łukasz Niziński reprezentujący krakowskie Scandale Royal. Brązowy medal i trzecie miejsce na przysłowiowym „pudle” zajęli Przemysław Żurek oraz Michał Łakomy z Blue Diamont Hotel Activ SPA.

W szranki stanęły również znane osobistości telewizyjne. Mieliśmy okazję obserwować zmagania kucharskie m.in. Zygmunta Chajzera, Tomasza Kozłowicza, Andrzeja Grabarczyka oraz Leszka Wiśniewskiego. Wiele uśmiechu na twarzach widzów, przysporzyli znani i lubiani: Bartosz Żukowski, Zbigniew Buczkowski oraz Michał Fajbusiewicz. Swoje umiejętności zaprezentowali również: Krzysztof Janczar i Paweł Stasiak. Najlepsze risotto według jury przygotował Zygmunt Chajzer. Wysoką drugą pozycję zajął Leszek Wiśniewski, a tuż za nim był Andrzej Grabarczyk.

Giancarlo Russo, z którym nasz Szef Kuchni Patryk Kotarba nawiązał współpracę zaproponował, aby konkurs odbył się właśnie u nas. Cieszymy się, bo to unikalne przedsięwzięcie promujące nie tylko hotel, ale również całe Busko-Zdrój - mówi Kamil Wojciechowski, kierownik Public Relations w Hotelu Słoneczny Zdrój.

Uroczysta gala odbyła się w Restauracji Ponidzie, a wieczór uświetnił występ zespołu Papa D oraz Thomas Grotto. Organizatorem konkursu byli: G.R.G Giancarlo Russo, Grupa Polskie Składy Budowlane S.A, Hotel**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. Patronat honorowy nad wydarzeniem obięli: Ambasciata d'Italia Varsavia oraz Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój Waldemar Sikora. Sponsorem strategicznym Arte Culinaria Italiana była firma Philipiak Milano.

Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office.

Sponsorzy Główni:, Mille Sapori, Winterhalter, Prymat, Gastro Magic Service oraz sponsorzy RM Gastro, Cheman, Janex, Partner Center, Ferrari Trento, Toruńskie Wódki Gatunkowe, Żywiec Zdrój, Evian, Badoit, , Dajar, Oerlemans, Intereuropol, Aviko, Fabryka Wełny Hotel&Spa, Kapitan Pirat, Monini, Ambasador 92, Marek Chmielewski Hops Trade Company.

Patroni medialni: Kuchnia+, ngastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, wszystkodlakucharzy.com,

VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, , Biznes Restauracje&Catering, Szef Kuchni.

 

Pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, szef kuchni executive i restaurator, były oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski. To też kucharz gotujący dania dla Prezydenta RP, dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce, jak i we Włoszech. Giancarlo jest już bez wątpienia legendą kulinarną oraz jednym z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce.

 

 

W konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

  1. RESTAURACJA DOLCE VITA- BYDGOSZCZ – Patrycja Reich / Sebastian Szynkiewicz
  2. HOTEL SHERATON – SOPOT – Arnold Wąsowski / Bartłomiej Wiśniewicz
  3. RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO – WOLA CHORZELOWSKA- Kamil Tłuczek / Krzysztof Chłopek
  4. DOLCE VITA RISTORANTE ITALIANO – MIĘDZYZDROJE – Łukasz Frankowicz / Marcin Ruban
  5. RESTAURACJA VILLA TOSCANA – ZAKOPANE – Maciej Kurzyński / Lorenzo Romano
  6. RESTAURACJA MIODOWA 8 – WADOWICE – Dawid Konior / Bartosz Puchałka
  7. HOTEL BONIFACCIO SPA & SPORT RESORT – SOCHOCIN – Przemysław Bednarz / Marcin Suski
  8. RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA – BYDGOSZCZ – Michał Zieliński / Bartosz Wiśniewski
  9. RESTAURACJA ANDROMEDA ALFA HOTEL GALAXY – KRAKÓW – Piotr Tuźnik / Michał Janas
  10. RESTAURACJA SCANDALE ROYAL – KRAKÓW – Konrad Styba / Łukasz Niziński
  11. BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA – TRZEBOWNISKO – Przemysław Żurek / Michał Łakomy
  12. HOTEL RESTAURACJA PIANO – LUBLIN – Dariusz Cygan / Paweł Gałecki

 

Jury profesjonalne:

Andrea Camastra, Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Michael Labarre, Krzysztof Szulborski, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis , Monika Ignaciuk

Jury techniczne:

Wiesław Bober, Zbigniew Kopycki ,Piotr Sabala, Tomasz Pawlusek, Marcin Budynek, Krzysztof Gawlik, Dariusz Ratuszniak

 

Wyniki konkursu:

I miejsce: HOTEL RESTAURACJA PIANO – LUBLIN – Dariusz Cygan / Paweł Gałecki

II miejsce: RESTAURACJA SCANDALE ROYAL – KRAKÓW – Konrad Styba / Łukasz Niziński

III miejsce: BLUE DIAMOND HOTEL ACTIVE SPA – TRZEBOWNISKO – Przemysław Żurek / Michał Łakomy

Jury degustacyjne VIP oceniające  konkurs dla Gwiazd:

Mirosław Lubarski, Waldemar Sikora, Anna Wójcik, Massimiliano Marchese, Monika Chojnicka, Filip Lato

 

Wyniki konkursu gwiazd:

 

I miejsce: Zygmunt Chajzer

II miejsce: Leszek Wiśniewski

III miejsce: Andrzej Grabarczyk

 

 

 

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close