Sernik z ciastem korzennym na wigilijny stół

 Polecają Marta Małkowska oraz Ewelina Blacha, cukiernicy restauracji "Ponidzie" Hotelu **** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness z Buska-Zdroju

Ciasto:

320 g mąki

4 jajka

200 g cukry trzcinowego

15 g soda

5 g proszek do pieczenia

5g kardamon

5g świeży starty imbir

5g cynamon

130g dżem agrestowy

40g kakao

200g mleka

120g oleju

Skórka otarta z jednej pomarańczy

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, dżem, mleko. Suche składniki przesiać dodać do masy.

Ser

1kg sera

6 jaj (oddzielić)

150 g masła

60g mąki ziemniaczanej

250g cukru

Skórka otarta z jednej cytryny

 

Ser utrzeć z rozpuszczonym masłem dodać mąkę, skórkę z cytryny i żółtka. Białka ubić z cukrem na sztywna piane. Wymieszać delikatnie z masą serową.

Pamiętajcie, aby przy do ubijanych białek dodać szczyptę soli, która spowoduje lepsze ubicie. Aby uzyskać jeszcze lepsze efekty, białka należy wcześniej schłodzić.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close