Ciasto:
320 g mąki
4 jajka
200 g cukry trzcinowego
15 g soda
5 g proszek do pieczenia
5g kardamon
5g świeży starty imbir
5g cynamon
130g dżem agrestowy
40g kakao
200g mleka
120g oleju
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, dżem, mleko. Suche składniki przesiać dodać do masy.
Ser
1kg sera
6 jaj (oddzielić)
150 g masła
60g mąki ziemniaczanej
250g cukru
Skórka otarta z jednej cytryny
Ser utrzeć z rozpuszczonym masłem dodać mąkę, skórkę z cytryny i żółtka. Białka ubić z cukrem na sztywna piane. Wymieszać delikatnie z masą serową.
Pamiętajcie, aby przy do ubijanych białek dodać szczyptę soli, która spowoduje lepsze ubicie. Aby uzyskać jeszcze lepsze efekty, białka należy wcześniej schłodzić.