Zjemy i posłuchamy o Kuchni Łódzkiej

Łódź kreujeDla Gości hotelu, którzy wykupili obiadokolacje (lub mają ją w pakiecie) - udział w spotkaniu za darmo w zastępstwie bufetu.

Łódź kreuje... również wyjątkowe dania. O tym, że Łodzianie gotują z pomysłem i polotem, przekonają Państwa dwaj wyjątkowi reprezentanci tamtejszej szkoły gotowania.O ważności spotkania pt. "Kuchnia Łódzka" w Hotelu Słoneczny Zdrój świadczy patronat honorowy, który objęła nad wydarzeniem sama Prezydent Miasta Łodzi, Pani Hanna Zdanowska.

Zjemy łódzkie rarytasy pod postacią:   

1) Rolada z kaczki z żurawiną i rokitnikiem.
2) Zalewajka z uszkami grzybowymi z Przygłowa.
Podczas spotkania kucharze dadzą specjalny pokaz przygotowywania zalewajki. Skonfrontowane zostaną stare i nowe przepisy, aby pokazać występujące między nimi kontrasty. Użyty zostanie m.in. syfon (kilka porcji tylko na pokaz ).
3) Knedle ze śliwkami, bitką wieprzową i słodką zasmażaną kapustą.
Tu też podanie dania poprzedzone będzie pokazem jego przygotowywania.
4) Wędzona szarlotka z musem z pieczonych jabłek i kompresowanym jabłkiem w cydrze.

Spotkanie ubarwią wciągające opowieści na temat historii każdej potrawy.  

DATA: 22 maja 2015 r.
GODZ.: 16:00
MIEJSCE: Restauracja Ponidzie 
CENA: 80 PLN / os. (dla Gości hotelu, którzy wykupili obiadokolacje - udział w spotkaniu za darmo w zastępstwie bufetu)
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041 / 378 88 06 lub e-mail: sales02@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku w wysokości 50 % do 17 maja 2015 r. lub 100 % w późniejszym terminie.
 

Maciej Rosiński

 

Maciej Rosiński
Szef kuchni w łódzkiej restauracji Affogato. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

 

 

 

Zbigniew Kopycki

 

Zbigniew Kopycki
Absolwent "łódzkiego gastronomika", technolog Żywienia. Szef kuchni w łódzkiej restauracji "Cud Miód", w zawodzie od prawie 20 lat. Jego domeną są kuchnie Polska i Żydowska. Wcześniej jako szef kuchni restauracji "Anatewka" w Łodzi miał przyjemność i zaszczyt gotować dla prezydentów Polski. Pomysłodawca i jeden ze współzałożycieli łódzkiej grupy kucharzy i szefów kuchni "GOTOWI ŁÓDZ".
Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec dwóch córek, miłosnik i pasjonat babcinej kuchni. Uważa, że do każdego dania powinien być dodany o jeden składnik więcej, który czasem gdzieś umyka ("SERCE").

 

 

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close