Dla Gości hotelu, którzy wykupili obiadokolacje (lub mają ją w pakiecie) - udział w spotkaniu za darmo w zastępstwie bufetu.
Łódź kreuje... również wyjątkowe dania. O tym, że Łodzianie gotują z pomysłem i polotem, przekonają Państwa dwaj wyjątkowi reprezentanci tamtejszej szkoły gotowania.O ważności spotkania pt. "Kuchnia Łódzka" w Hotelu Słoneczny Zdrój świadczy patronat honorowy, który objęła nad wydarzeniem sama Prezydent Miasta Łodzi, Pani Hanna Zdanowska.
Zjemy łódzkie rarytasy pod postacią:
1) Rolada z kaczki z żurawiną i rokitnikiem.
2) Zalewajka z uszkami grzybowymi z Przygłowa.
Podczas spotkania kucharze dadzą specjalny pokaz przygotowywania zalewajki. Skonfrontowane zostaną stare i nowe przepisy, aby pokazać występujące między nimi kontrasty. Użyty zostanie m.in. syfon (kilka porcji tylko na pokaz ).
3) Knedle ze śliwkami, bitką wieprzową i słodką zasmażaną kapustą.
Tu też podanie dania poprzedzone będzie pokazem jego przygotowywania.
4) Wędzona szarlotka z musem z pieczonych jabłek i kompresowanym jabłkiem w cydrze.
Spotkanie ubarwią wciągające opowieści na temat historii każdej potrawy.
DATA: 22 maja 2015 r. GODZ.: 16:00 MIEJSCE: Restauracja Ponidzie CENA: 80 PLN / os. (dla Gości hotelu, którzy wykupili obiadokolacje - udział w spotkaniu za darmo w zastępstwie bufetu) Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041 / 378 88 06 lub e-mail: sales02@slonecznyzdroj.pl. Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku w wysokości 50 % do 17 maja 2015 r. lub 100 % w późniejszym terminie. |
Maciej Rosiński
Szef kuchni w łódzkiej restauracji Affogato. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.
Zbigniew Kopycki
Absolwent "łódzkiego gastronomika", technolog Żywienia. Szef kuchni w łódzkiej restauracji "Cud Miód", w zawodzie od prawie 20 lat. Jego domeną są kuchnie Polska i Żydowska. Wcześniej jako szef kuchni restauracji "Anatewka" w Łodzi miał przyjemność i zaszczyt gotować dla prezydentów Polski. Pomysłodawca i jeden ze współzałożycieli łódzkiej grupy kucharzy i szefów kuchni "GOTOWI ŁÓDZ".
Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec dwóch córek, miłosnik i pasjonat babcinej kuchni. Uważa, że do każdego dania powinien być dodany o jeden składnik więcej, który czasem gdzieś umyka ("SERCE").