W marcu zabierzemy Państwa w kulinarną podróż na Śląsk. Tematem spotkania będzie "Kuchnia naszych Ojców", a poprowadzi je znający jak mało kto meandry śląskiej kuchni - Michał Bałazy.
Kuchnia śląska jest kategorią sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Górnego Śląska i Ślązaków. W wyniku uwarunkowań dziejowych, kultura Śląska mieszała się i czerpała z wpływów Słowian, Czech, Austrii i Niemiec. Wykształciło to oryginalną kulturę z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze.
Wieczór Kuchni Śląskiej uświetni rodowity Ślązak Michał Bałazy - zyskujący na popularności, charyzmatyczny youtuber występujący pod pseudonimem Kreator Smaku. Jego specjalnością jest gotowanie dla znanych ludzi, co udowodnił przygotowując potrawy dla przebywającej w Polsce królowej Elżbiety II.
Przystawka:
sałatka jarzynowa z plastrem kaczej piersi
lub
sałatka śledziowa
Zupa:
żurek śląski
Danie główne:
rolada wołowa, kluski śląskie, ciemny sos, modra kapusta z boczkiem
Deser:
kopa ornontowicka (Produkt Tradycyjny / Ministrstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi)
Napój:
kompot z jabłek
DATA: 21 marca 2015 r. GODZ.: 19:00 MIEJSCE: Restauracja Ponidzie CENA: 90 PLN / os. Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 41/ 378 88 21 lub 668 868 600 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl. Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku w wysokości 50 % do 16 marca 2015 lub 100 % w późniejszym terminie. |
Prowadzący wieczór Michał Bałazy
Michał Bałazy praktykę kucharską zdobywał pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce i poza granicami kraju. Adept Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, odbył staż w jednym z najlepszych hoteli Republiki Czeskiej. W swojej karierze przygotowywał posiłki dla najwyższych głów państw, hierarchów kościoła, artystów i gwiazd show-biznesu. Jednym z najwyższych zaszczytów jakich dostąpił było niewątpliwie wydanie uroczystego lunchu dla gości eventu zorganizowanego z okazji Diamentowego Jubileuszu Jej Wysokości Królowej Elżbiety II. Ambasador marki Bosch w Polsce, pasjonat i propagator zdrowej myśli kulinarnej. Wykładowca i praktyk Małej Akademii Zdrowego Smaku - programu profilaktycznego w formie warsztatów kulinarnych skierowanych do dzieci. Autor vloga kulinarnego kreatorsmaku.tv, pierwszego w Polsce vloga kulinarno - podróżniczego. Od 1 lutego 2015 roku piastuje honorową funkcję Ambasadora Kulinarnego Polski. Jest promotorem kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem tradycyjnej kuchni śląskiej. Reprezentuje Śląską Organizację Turystyczną podczas targów w Berlinie promując szlak kulinarny "Śląskie Smaki"