Francję często nazywa się kolebką sztuki kulinarnej. Tamtejsza kuchnia to dzieło najlepszych kucharzy, którzy przez lata udoskonalali swój kunszt kulinarny. Mówi się, że Francja to ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na stałe zapisały się na kartach kulinarnej historii świata.
Kuchnia Francji to nie tylko potrawy o wysublimowanym smaku. To również kuchnia niuansów, smaków prostych i świeżych, kryjących się także w kuchni regionalnej zwykłych ludzi zamieszkujących tamtejsze, jakże zróżnicowane i bogate w rozmaite specjały regiony.
Kuchnia francuska to niecodzienna podróż poprzez fantastyczne smaki i receptury doskonalone przez wieki. Ponadto położenie geograficzne Francji pozwala na korzystanie z wszelakich dóbr natury, co czyni kraj samowystarczalnym. Bliskość oceanu, mórz oraz liczne rzeki dostarczają ryb oraz owoców morza. Tereny górzyste sprzyjają wypasowi owiec i kóz, a liczne nasłonecznione stoki pozwalają na uprawę winorośli, a co za tym idzie produkcję jednych z najlepszych win na świecie.
Dołącz do wydarzenia i zaproś znajomych na Facebooku.
Specjalnie dla Państwa na ten wyjątkowy wieczór szef kuchni Patryk Kotarba wraz z szefem kuchni specjalizującym się w kuchni francuskiej (pracujący w najlepszej francuskiej restauracji w Krakowie) przygotują potrawy reprezentatywne dla kuchni francuskiej. Spotkanie rozpoczniemy od mule po marynarsku z czosnkiem i kolendrą, zaprezentowane w formie live cooking (gotowanie na żywo). Następnie podana zostanie słynna francuska zupa cebulowa oparta na wytrawnym białym winie. Daniem głównym będzie kaczka confit na puree kasztanowym z sosem z czerwonej cebuli i malin z dodatkiem ziemniaków truflowych. Przy tak szczególnej kuchni nie może zabraknąć deseru, którym tym razem będzie tradycyjny crème brûlée.
Serdecznie zapraszam
Szef kuchni
Patryk Kotarba
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 21 lutego 2014 (piątek)
Godzina: 20.00
Cena: 90 zł
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 16 lutego 2014 lub 100 % w późniejszym terminie.