Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu. Bawarskie kulinaria rozpoczniemy od sztandarowego dania spożywanego do południa, czyli białej kiełbasy (Weißwurst), parzonej i podawanej na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy oraz precla z pastą serową (obazta). Zgodnie z tradycją danie to podamy wraz z pszenicznym piwem. Następnie bedziecie mieć Państwo okazję zasmakować wybornej zupy Leberknödelsuppe - esencjonalnego rosołu wołowego serwowanego z knedlikami.
źródło: Wikipedia/ Rainer Zenz
Miłośników prawdziwej regionalnej kuchni ucieszy golonka po bawarsku, położona na kapuście kiszonej z pieczonymi ziemniakami. Godnym reprezentantem bawarskich specjałów będzie również wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami, podana w towarzystwie knedlików ze szpinakiem i sałatką ziemniaczaną. W niemieckiej kuchni nie może zabraknąć nie tylko jadła, ale i napitku. Dlatego do kolacji serwowane będzie piwo w odmianach, z których słynie region Bawaria.
źródło: www.sxc.hu / autor: gozdeo
Dopełnieniem wieczoru będzie deser w postaci apfelstrudel, czyli podawane na gorąco ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Inną słodkością, którą uraczymy Państwa podniebienia będą gałki lodów śmietankowych domowej roboty.
źródło: Wikipedia / Che
Całemu wieczorowi towarzyszyć będzie grana na żywo przez zespół tradycyjna muzyka bawarska, typowa dla Oktoberfest.
Wideo z Mini Oktoberfestu (5 pażdzernika)
Cena: 90 zł
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 5 i 19 października 2013
Godzina: 19.00
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl