Degustacja dań z nowego menu w Restauracji Ponidzie

Przed nami niecodzienne spotkanie kulinarne w Restauracji Ponidzie - degustacja dań z nowej karty menu. 

Semifreddo o smaku kawy i amaretto  na sosie czekoladowym z odrobiną kahluaPrzed nami niecodzienne spotkanie kulinarne w Restauracji Ponidzie - degustacja dań z nowej karty menu. Będzie to doskonała okazja, aby podczas jednego popołudnia skosztować wielu wykwintnych potraw i poczuć moc wrażeń kulinarnych.

Potrawy zaprezentujemy w formie niewielkich, degustacyjnych porcji przy zachowaniu wykwintnej oprawy ich podawania. Podczas spotkania serwowane będą porcje degustacyjne następujących potraw:

ŚWIĘTOKRZYSKIE INSPIRACJE

Przystawka:

• ALE HECA…PEŁNA MISA PROSTO Z PIECA
Pierogi zapiekane na trzy sposoby: z kaszanką i pieczonymi jabłkami, z rydzami i śliwą, z baraniną i serem kozim; do tego puree z buraków z miodem i chili.

POLSKA ZIEMIA W NOWOCZESNYM STYLU

Przystawka:
• Śledź bałtycki w duecie z wędzonym pstrągiem, buraczki z chrzanem, marynowane kurki i sos tatarski. 

Zupa:
• Żur na naszym zakwasie z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami, jajkiem przepiórczym i chipsami z boczku. 

Danie główne:
• Kalibrowane żeberka w słodko - ostrej marynacie na siekanej pieczonej golonce z kapustą, słupki ziemniaków z warzywami.

 

KARTA GŁÓWNA

Przystawki:
• Tatar z polskiej wołowiny z grzybami mikołajkowymi i liśćmi siekanej botwinki, szalotka z miodem, ogórek i żółtko. 
• Carpaccio z wędzonej kaczej piersi z sosem z jeżyn i malin, puder z pistacji i szczaw zajęczy. 
• Pierogi z gęsiną z podsmażanymi na złoto rydzami i emulsją grzybową.    
• Smażone kawałki barweny i jesiotra w połączeniu ze świeżym mango i papają na delikatnym musie z wasabi. 

Sałaty:

• Kompozycja sałat z marynowanym karpiem zatorskim, owocami granatu, jabłkami sandomierskimi i sosem octowo-czereśniowym.
• Sałatka z nowalijek, mikro ziół, polnych kwiatów, jadalną gąbką pietruszkową, kokosem i lukrecją. 

Zupy:

• Rosół na wiejskiej gęsi, siekana marchew, pietruszka, czosnek pieczony i żółtko kacze w cieście lubczykowym 
• Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży.
• Delikatna zupa z królika z dodatkiem mleka kokosowego i makaronu z cukinii.  

Danie główne:

Mięso i drób:

• Stek z polskiej polędwicy wołowej z pieczonymi mini burakami, fioletowe puree i puch z chrzanu z chipsami z warzyw. 
• Polędwiczka cielęca na razowym canneloni z pak choi i szczawiem, puree z młodej marchwi.
• Filet z kaczki z sosem z trawy cytrynowej i miodu, makaron razowy z pistacjami i spaghetti z kolorowych warzyw z dodatkiem krewetki tygrysiej, małży i mini raków.

Ryby:
• Jesiotr pieczony w otulinie kumpiaka na duszonych porach z szyjkami rakowymi i pęczkami.
• Stek z tuńczyka z ratatouille ze słodkich warzyw i oliwek z ryżem jaśminowym i kardamonem.
• Dorsz smażony na maśle z sałatką na ciepło z bobu, groszku cukrowego, kolorowej marchwi na białej emulsji z migdałami.

Makarony:

• Czarne ravioli z łososiem i buncokiem ziołowym na aromatycznym sosie z szałwii.

Desery:
• Lody z marchwi i agrestu z lodami z siekanej mięty, limonki i lampką proseco z owocami.
• Ciastko z kardamonem w białej czekoladzie z degustacją smaków świata. 
 

Zapraszamy do przeżycia prawdziwej odyseji po nowych smakach Restauracji Ponidzie! W tej galerii potraw Twój smak za przewodnika!

Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (32 osoby), prosimy nie zwlekać z dokonywaniem rezerwacji.

Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 26 kwietnia 2015 (niedziela)
Godzina: 13.00
Cena: 80 zł/osoba
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 41/ 378 88 06 lub email: sales02@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 25 kwietnia 2015 r. lub 100 % w dniu degustacji.

Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży. (fot. Kamil Wojciechowski)

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close