Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza oraz warzyw. Przed rozpoczęciem spożywania dań w momencie ich otrzymywania, mówi się po japońsku "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku „Gochisō-sama deshita”. Kuchnia japońska kojarzy się przeciętnemu mieszkańcowi innego zakątka świata z sushi i sake, jednak jest to ocena trochę krzywdząca. Powodem tego jest fakt, że w kuchni japońskiej istnieje bardzo wiele potraw, które są niemniej smaczne od sushi, a charakteryzują się znacznie większym walorem smakowym i zdrowotnym. Sekretem kuchni japońskiej jest z pewnością sposób, w jaki przygotowywane są potrawy.
MENU PODCZAS WIECZORU
Celebrację kuchni japońskiej rozpoczniemy od spotkania ze specjalnie zaproszonym, certyfikowanym sushi masterem, który zaprezentuje na żywo proces przygotowywania sushi na kilka sposobów. Będzie to doskonała okazja nie tylko do skosztowania, ale również do nauczenia się samodzielnego przyrządzania sztandarowej potrawy Kraju Kwitnącej Wiśni pod okiem specjalisty w tej dziedzinie. Aby jeszcze bardziej rozgrzać zmysły, podamy Państwu zupę o nazwie Miso. Odrobinę przypomina ona polski rosół, ale ostatecznie o jej smaku decyduje pasta miso ugotowana wraz z warzywami i algami morskimi. Daniem głównym będzie natomiast wspaniały japoński ryż z wołowiną teriyaki i kapustą pak choigrillowana - to danie pozwoli Państwu wznieść się na wyżyny wysublimowanego smaku i aromatu . Na deser, by stonować eksplozję orientalnych smaków, przygotujemy ciekawą propozycję sorbetu z zielonego ogórka z dodatkiem owocu liczi i jadalnym kwiatem orientu.
Dopełnieniem kulinarnych rozkoszy w trakcie kolacji będzie przygotowana japońska herbata w kilku orientalnych odmianach, a dla bardziej wymagających czarka sake.
Tak było na pierwszym Wieczorze Kuchni Japońskiej (7 sierpnia 2013 r.)
Cena: 90 zł
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 12 lipca 2014
Godzina: 19.00
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 041/ 378 88 21 lub email: fb@slonecznyzdroj.pl
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 7 lipca 2014 lub 100 % w późniejszym terminie.